Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Αβγά περδίκες για το Πάσχα.

Σε ένα από τα μελίσσια που έβαλα πάτωμα οι μέλισσες προτίμησαν να χτίσουν κηρήθρα στο καπάκι και όχι να φουσκώσουν τα δυο άχτιστα πλαίσια που έβαλα.


Στεναχωρήθηκα που αναγκάστηκα να τη χαλάσω, περισσότερο γιατί όπως φαίνεται και στη φωτογραφία την είχε ήδη γεμίσει η βασίλισσα  με αβγά.Βέβαια το κερί δεν πήγε χαμένο γιατί βρήκα που να το χρησιμοποιήσω.
Στα μέρη μου συνηθίζουν να ζωγραφίζουν κάποια από τα πασχαλινά αβγά,  πριν τα βάψουν κόκκινα, με λιωμένο κερί μέλισσας. Τα αβγά αυτά τα λέμε "περδίκες"Για τη διαδικασία αυτή που απαιτεί υπομονή και αρκετό χρόνο χρειαζόμαστε ένα εργαλείο  που ονομάζεται κοντύλι

Πολλές φορές είναι αυτοσχέδιο σαν το δικό μας. Αποτελείται από ένα κομμάτι ξύλο (συνήθως κληματόβεργα ) που περνάει από μέσα του ένα μικρό μεταλλικό χωνί.  Στο σημείο που ενώνεται το χωνί με το ξύλο κάνουμε μια μπάλα τυλίγοντας με φυτίλι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, για να συγκρατεί το κερί. Έτσι βάζοντας λίγο κερί πάνω στη μπάλα που έχουμε φτιάξει και ζεσταίνοντας το, αρχίζει να απορροφάται το κερί από το φυτίλι  και σιγά σιγά περνάει και μέσα από το χωνί. Όσο πιο μικρή είναι η τρύπα του χωνιού τόσο πιο λεπτά θα γράφει το κοντύλι.
Τα σχέδια πολλά. Φαντασία να έχεις.Τα αβγά αυτά τα κερνάμε σε επισκέπτες. Θεωρούμε ότι είναι πιο επίσημα από τα κλασικά κόκκινα αυγά που θα καταναλώσουμε εμείς και οι οικείοι μας.
Κάνουμε και μερικές που θα τις βρουν πιο διασκεδαστικές τα μικρά παιδιά.Ευχές , όπως "Χρόνια Πολλά" και "Καλό Πάσχα" δίπλα από κάποιο σχέδιο, είναι πολύ συνηθισμένες.
Τα αυγά τη Μ. Πέμπτη τα βράζουμε σε κόκκινη βαφή σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να μην φύγει το κερί από πάνω τους. Μόλις η βαφή φτάσει στο σημείο βρασμού τα αφήνουμε δέκα λεπτά περίπου και μετά τα αποσύρουμε από τη βαφή, απομακρύνοντας το κερί με χαρτί κουζίνας όσο είναι ακόμη ζεστά.
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το αποτέλεσμα
 
Καλό Πάσχα!!!!!!


 

10 σχόλια:

 1. Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά σε σένα και στην οικογένεια σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το Άγιο φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας,Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη. Πολύ καλή ιδέα , μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά.Πραγματικά έργα τέχνης οι "περδίκες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα καλύτερα πασχαλινά αβγά που έχω δει.Και του χρόνου!Χρόνια πολλά με υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION


  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE TOQUE DE CANELA ,STAR WARS, CARROS DE FUEGO, MEMORIAS DE AFRICA , CHAPLIN MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

  José
  Ramón...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσαρμοσμένη αναζήτηση