Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Ανυψωτικό καρότσι


Το πρόβλημα με την μέση μου κατά κάποιο τρόπο μου επέβαλε να κάνω κάποια κατασκευή που θα με βοηθούσε να κάνω τις επιθεωρήσεις -μεταφορές στα μελίσσια, σηκώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος.
Το κόστος αγοράς ενός καροτσιού από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μάλλον απαγορευτικό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι όποιος ασκεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου είναι φραγκάτος και θα έδινε τα πάντα για να αγοράσει οποιοδήποτε gadget-ακι κυκλοφορεί.
Άνοιξα το internet να πάρω καμιά  ιδέα και βρήκα όμορφες κατασκευές φτιαγμένες με πολύ μεράκι. Θα ήταν άδικο πιστεύω για αυτούς να μην τους αναφέρω. Έτσι ακολουθούν τα links που με βοήθησαν να πάρω ιδέες:

http://chaniabee.blogspot.com/2008/06/blog-post.html
http://george1961.blogspot.com/2010/02/blog-post_11.html
http://evangelosnaxios.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

http://physique.perso.sfr.fr/web_ruches/constructions2011/imgcol/contact_1.htm

Η σημαντικότερη διαφορά στην δική μου κατασκευή είναι στον τρόπο που κρατάει την κυψέλη. Δυο μπράτσα σφίγγουν την κυψέλη ή το πάτωμα με την βοήθεια του σφιγκτήρα. Στα μπάτσα είναι κολλημένα δύο σίδερα που μπαίνουν στις πατούρες που έχουν οι κυψέλες μου.
Για να μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν τα μπράτσα, κινούνται ταυτόχρονα δυο κομμάτια τετράγωνης σωλήνας 2x2cm για κάθε μπράτσο, πάνω σε μια σωλήνα 1,6x1,6cm.

Το μπράτσο που έχει κόκκινη γραμμή στην παραπάνω φωτογραφία μπορεί να κινηθεί δεξιά και αριστερά.μερικές ακόμη φωτογραφίες

Νομίζω ότι καλά τα πήγα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρώτη φορά έκανα ηλεκτροκόλληση.
Μένει μόνο να το δοκιμάσω και στη πράξη για να δω πόσο θα ξεκουράσει η κατασκευή την μέση μου. Αν είναι οκ σκέφτομαι να το εξοπλίσω με μπαταρία αυτοκινήτου και με μοτέρ για το ανέβασμα- κατέβασμα  αλλά και για την κίνηση των τροχών.
Ίδωμεν...

8 σχόλια:

 1. Μια πρόταση για μεγαλύτερη ευκολία αν βάλεις εναν ατέρμονα κοχλία με μεγάλες σπείρες και την κίνηση να την δίνει ένα δραπανοκατσάβιδο δεν θα ήταν καλύτερα?????.Ωραία δουλιά μπράβο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Μάρκο πολύ καλή η πρόταση σου αλλά το δραπανοκατσάβιδο με χαλάει λίγο. Νομίζω ότι για να πάρεις ένα καλό πρέπει να δώσεις αρκετά χρήματα και πιστεύω ότι πάλι δεν θα έχεις μεγάλη αυτονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 4. Συνάδελφε,
  Βρισκόμενος στο κρεβάτι, λόγω μέσης, ύστερα από μεταφορά μελισσιών και ψάχνοντας για λύσεις βρήκα και τη δική σου άκρως ενδιαφέρουσα.Συγχαρητήρια!
  Θα προσπαθήσω να σε αντιγράψω, γι΄αυτό λύσε μου μερικές απορίες:
  Ποιο το μήκος του σφικτήρα και πώς είναι, αν είναι, κολλημένο.
  Τα όρθια σίδερα (τα μεγάλα), τι σίδερα είναι;
  Ποιο το μήκος και το πλάτος της κατασκευής;
  Βολεύει με τη μία ρόδα;
  Σ΄ ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν μπορω να βρώ το σφικτήρα .Μήπως υπάρχει καμοια ιδεα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσαρμοσμένη αναζήτηση